El postconcili Vaticà II

El postconcili Vaticà II
1970 Mons. Josep Pont i Gol és nomenat arquebisbe de Tarragona.Els pares rogacionistes funden una comunitat al santuari de la Mare de Déu de Loreto, a la muntanya del Llorito de Tarragona.
1971 És convocat el nou Consell del Presbiteri, amb representants elegits per tots els preveres. Els dies 16 i 17 de juliol l’arquebisbe Pont presideix la primera sessió constitutiva a Vallfogona de Riucorb.Publicació del “Nou ordenament d’alguns organismes rectors diocesans” (7 d’octubre).

L’arquebisbe Pont i Gol crea el Consell de Direcció, en el qual s’integraran els nous vicaris episcopals de zona i el secretari general-canceller de l’Arquebisbat. Així queda reformada profundament la cúria diocesana.

Assemblea diocesana de preveres de l’Assemblea Conjunta de Bisbes i Preveres.

1972
1973
1974 Publicació del “Nou ordenament d’alguns organismes rectors diocesans”, revisat i ampliat.

Vistiplau de la CET als estatuts diocesans, comuns a totes les diòcesis de Catalunya, del moviment Minyons Escoltes (abril).
1975 Conferència del Dr. Pont i Gol sobre “La llengua a l’Església”, al Centre de Lectura de Reus.

Vistiplau de la CET als estatuts diocesans, comuns a totes les diòcesis de Catalunya, de les Guies Sant Jordi (gener).Jornada sacerdotal interdiocesana a Vallfogona de Riucorb, amb motiu del 350è aniversari del traspàs del rector Mn. Francesc Vicenç Garcia (el “rector de Vallfogona”) (25 juliol)
1976
“El missatge de retorn serà la pau”, comunicació pastoral de l’Arquebisbe de Tarragona que anuncia, en nom de la CET, l’arribada de les despulles del cardenal Vidal i Barraquer (20 maig).Vistiplau de la CET, amb els bisbes de les Balears, a la constitució de la Fraternitat Cristiana de Malalts i Minusvàlids de Catalunya i Balears (maig).

Vistiplau de la CET a l’organisme supradiocesà Confederació de les Federacions de Cristians de Catalunya (maig).

Vistiplau de la CET a la constitució, com a secretariat interdiocesà, de la Coordinació de Serveis de Colònies, Casals d’Estiu i Clubs d’Esplai, i als seus estatuts (octubre).

1977
Jornada sacerdotal interdiocesana a Vic, amb motiu del 75è aniversari del traspàs de Mn. Jacint Verdaguer i del centenari de L’Atlàntida (6 setembre)
1978 Les despulles del cardenal Vidal i Barraquer són portades a Tarragona des de Suïssa i enterrades a la Catedral (15 de maig).

Jornada sacerdotal interdiocesana a Tarragona, en ocasió de l’arribada de les despulles del cardenal Vidal i Barraquer i dels 500 anys de la primera Bíblia en català (5 setembre)
1979 Amb la publicació del document “Per una Església més vertebrada” és convocat el Consell Diocesà de Pastoral en la seva 1a sessió.El document base es titula “Problemes i perspectives pastorals de l’arxidiòcesi de Tarragona”. D’aquesta primera sessió en sortirà el 1r document: “L’Església que hem d’anar fent entre tots”.

Jornada sacerdotal interdiocesana a Tarragona, en ocasió de l’arribada de les despulles del cardenal Vidal i Barraquer i dels 500 anys de la primera Bíblia en català (5 setembre)
1980
1981 El Dr. Pont rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

1982 Amb data de 25 de març s’aprova i es publica el 2n document del Consell Diocesà de Pastoral, “Els ministeris laïcals dins la comunitat eclesial” (25 de març).Primera laica amb missió pastoral a Bellmunt del Priorat.
1983 És nomenat arquebisbe de Tarragona Mons. Ramon Torrella Cascante.(Fins el 1989) Missió diocesana a Bibwe (diòcesi de Goma, al Zaire).
1984 El 8 de setembre, l’arquebisbe Ramon Torrella publica la seva carta pastoral programàtica “L’anunci de l’evangeli, avui”.

Jornada sacerdotal interdiocesana a Montserrat, en ocasió de l’homenatge als doctors Carles Cardó, Lluís Carreras i Joan Baptista Manyà (11 desembre)
1985 El 26 de març es publica el decret de restauració del diaconat permanent a l’arxidiòcesi de Tarragona.Entra en vigor el “Nou ordenament dels organismes diocesans”, pel qual queda revisada i adaptada al nou CIC la cúria diocesana amb els serveis diocesans.
1987 Es publica el document diocesà normatiu “Itinerari catequètic i sagraments de la iniciació cristiana”.El mes de desembre apareix el primer número de la revista diocesana Església de Tarragona.
1988 Divisió de la diòcesi en onze arxiprestats: Tarragona Centre, Tarragona Perifèria, Tarragonès Llevant, Tarragonès Ponent, Reus, Baix Camp, Priorat, Alt Camp, Conca de Barberà, Urgell-Garrigues i Baix Penedès.Canonització de santa Rosa M. Molas Vallvé, filla de Reus (1815-1876), fundadora de les germanes de la consolació.

Beatificació del P. Francesc Palau, que va morir a Tarragona el 20 de març de 1872.

El Dr. Pont i Gol és distingit amb el títol de Fill Adoptiu de Tarragona.

El 19 de setembre es constitueix el Seminari Major Interdiocesà de les diòcesis de Tarragona, Girona, Solsona, Urgell i Vic (19 setembre). Utilitzarà un edifici ubicat al c/ Casp, 49, a la ciutat de Barcelona.
1989
1990 Convocada i presidida per l’Arquebisbe, es va celebrar a Tarragona la primera assemblea diocesana de catequesi sobre l’educació de la fe dels adults, i en concret sobre la catequesi d’adults (24 de febrer).Beatificació del germà Jaume Hilari (Manuel Barbal), religiós de la Salle (29 d’abril), assassinat el 18 de gener de 1937.
1991 Inici de la commemoració del IX Centenari de la Restauració de la Seu Metropolitana i Repoblació de la Ciutat i Camp de Tarragona.Els germans maristes de l’ensenyament es responsabilitzen de la direcció de l’Escola Professional Joan XXIII del barri tarragoní de Bonavista.

“A favor de la pau”. Escrits pastorals de l’arquebisbe Torrella (21 gener).

Al claustre de la Catedral, pòrtic de la commemoració de la Restauració de la Seu Metropolitana i del Camp i Ciutat de Tarragona (20 juny).

A Vic, inauguració del IX Centenari de la Restauració de la Seu Metropolitana de Tarragona (30 juny).

L’arquebisbe Torrella és rebut pel papa Joan Pau II en la visita ad limina (8 novembre).

A Manresa, IV Aplec de l’Esperit. Convocatòria de joves de les diòcesis de Catalunya (19 maig).
1992 A Tarragona, trobada de cristians per arxiprestats (26 abril).Inauguració de l’exposició “Pallium” i estrena de l’audiovisual “Església de Tarragona, arrels centenàries” (27 juny).

Clausura dels actes de la celebració del IX Centenari de la Restauració de la Seu de Tarragona, presidida pel cardenal Pironio (28 juny).

L’arquebisbe presenta al papa Joan Pau II un catàleg de l’exposició “Pallium” i li agraeix l’autorització que Barcelona pugui participar en el Concili Provincial (24 octubre).

Recepció de les obres de restauració de la façana de la Catedral (octubre).

A Valls, presentació del I Congrés de Catequesi de Catalunya i les Illes (30 octubre).

IV Centenari de l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus (25 setembre).

Edicte d’indicció del Concili Provincial, pel qual el Sr. Arquebisbe de Tarragona anuncia la seva decisió de convocar un concili provincial Tarraconense. L’arquebisbe va fer la lectura personalment a l’Espluga Calba (29 novembre).

Al monestir de Poblet. Jornada interdiocesana de preveres de les diòcesis de la Tarraconense amb motiu del IX Centenari de la Restauració de la Seu Metropolitana de Tarragona, presidida pels bisbes i abats de Catalunya. Conferència del bisbe Eyt de Burdeus sobre “El presbiteri, bisbes i preveres. Visió teològica i reptes actuals”. L’arquebisbe Ramon exposa el seu desig de convocar un concili provincial (4 maig).
1993 L´Aniversari de la mort del cardenal Vidal i Barraquer (13/09/1943).Intervenció de l’arquebisbe Torrella al Senat de l’Estat espanyol amb motiu del l´Aniversari de la mort de Vidal i Barraquer (16 novembre).
1994 Homenatge de la ciutat de Castelló a l’arquebisbe emèrit Dr. Pont i Gol (15 octubre).A la Catedral de Tarragona, clausura de l’etapa diocesana del concili provincial Tarraconense (20 novembre).
1995 “Cridats a servir el poble de Déu”. Comunicació pastoral de l’arquebisbe Torrella (19 abril).Mort del Dr. Josep Pont i Gol, que va ser arquebisbe de Tarragona del 1970 al 1983 (4 octubre).

Celebració del concili provincial Tarraconense (de 21 gener a 4 juny). La inauguració i la clausura es van fer a la Catedral de Tarragona. Les sessions conciliars ordinàries, a Sant Cugat del Vallès.Lliurament al papa Joan Pau II de les resolucions del Concili i de la medalla commemorativa (12 juliol).
1996 Erecció canònica de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós.

A Montserrat, jornada sacerdotal interdiocesana amb motiu dels 150 anys del naixement de Torras i Bages (25 novembre).Concili Provincial Tarraconense. Resolucions i missatge, publicació de les resolucions definitives del Concili Provincial Tarraconense de 1995 aprovades pels bisbes de la CET i amb el placet de la Santa Seu.
1997 Inauguració de la Residència sacerdotal Sant Fructuós (21 gener).El bisbe de Tortosa, Mons. Lluís Martínez Sistach, és nomenat arquebisbe de Tarragona (20 febrer).

Comiat del doctor Ramon Torrella com a arquebisbe de Tarragona (6 abril).

Presa de possessió del doctor Lluís Martínez Sistach com a arquebisbe de Tarragona (13 abril).

Joan Pau II imposa el pal·li a l’arquebisbe Lluís (29 juny).

1998 XXV Aniversari de la mort del cardenal Benjamín de Arriba y Castro (8 març).L’arquebisbe emèrit, Mons. Ramon Torrella, és nomenat fill predilecte d’Olesa de Montserrat (24 juny).

Carta pastoral de l’arquebisbe Lluís “Treballem amb joia a la vinya del Senyor”.

Concessió de la Creu de Sant Jordi a l’arquebisbe emèrit Ramon Torrella (5 novembre).

1999 Presentació de la “Miscel·lània Arquebisbe Pont i Gol” (18 gener).Signatura del conveni múltiple per a la restauració de la Catedral (7 maig).

“Caleu les xarxes”. Carta pastoral de l’arquebisbe Lluís amb motiu del Jubileu i del nou pla pastoral diocesà per al trienni 1999-2002 (25 setembre).

Canonització del beat Jaume Hilari Barbal, germà de les Escoles Cristianes (21 novembre).

2000 A Tarragona, trobada jubilar diocesana per arxiprestats (9 abril).Pelegrinatge diocesà a Roma amb motiu de l’any jubilar, presidit pel Sr. Arquebisbe (11-20 maig).

Mor el Dr. Laureano Castán Lacoma, que va ser bisbe auxiliar de Tarragona del 1954 al 1964 (28 agost).

Pelegrinatge diocesà a Terra Santa, presidit pel Sr. Arquebisbe, amb motiu de l’any jubilar (29 novembre).

Jornada sacerdotal interdiocesana a Montserrat, amb motiu de l’any jubilar 2000 (27 març)
2001 A Tarragona, exposició “El doctor Pont i Gol, home d’Església clau per al país”, al palau de la Diputació.I Jornades de Pastoral (8 octubre): “Per a la recepció del directori de la parròquia i del directori de l’arxiprestat”.

A Roma, inauguració de l’exposició “Germinabit” (14 setembre).
2002 A Tarragona, inauguració de l’exposició “Germinabit. L’expressió religiosa en llengua catalana al segle XX”, al palau arquebisbal (16 febrer).Decret d’aprovació de l’agrupació de parròquies (23 abril).

Carta pastoral de l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach “Enviats per a donar fruit” (23 setembre 2002)

II Jornades de pastoral (7 octubre). “Una nueva acción misionera de todos los miembros del pueblo de Dios. Activar la comunión en la corresponsabilidad y desarrollar la ministerialidad del pueblo de Dios”.

A Tarragona, missa a la Catedral per la commemoració dels 20 anys de la missa en català emesa per La 2 de Televisió Española.
2003 A Tarragona, 3a jornada i clausura de l’àmbit socioreligiós de l’Eurocongrés 2000 (15 gener).XXXIX Semana Social de España. Lema: “L’Europa de la solidaritat, un repte” (23-25 octubre).

III Jornades de Pastoral (6 octubre). “Sagrament de la confirmació”. “La formació religiosa dels matrimonis joves”.

“Les vocacions sacerdotals, joia de l’Església”. Carta pastoral de l’Arquebisbe Lluís Martínez Sistach (8 setembre).

Són venerades, en els respectius centres carmelitans de la nostra arxidiòcesi, les relíquies de santa Teresina de l’Infant Jesús (10-12 setembre).

2004 Mor, a la ciutat de Tarragona, el Dr. Ramon Torrella Cascante, arquebisbe emèrit de Tarragona, que va servir l’arxidiòcesi entre 1983 i 1997. Les exèquies se celebren dos dies més tard a la Catedral, i és enterrat a la capella de Sant Ramon Nonat del claustre de la mateixa Catedral (22 abril).A la casa de l’Arquebisbat, es clausura la fase diocesana del procés de canonització del laic Marià Mullerat Soldevila, assassinat in odium fidei el 13 d’agost de 1936 a Arbeca, d’on era metge titulat (26 abril).

Presentació del Cantoral Litúrgic Bàsic de les diòcesis de la Tarraconense, al Seminari Pontifici de Tarragona (22 maig).

El Dr. Jaume Pujol Balcells és nomenat arquebisbe de Tarragona (15 juny).

El Dr. Lluís Martínez Sistach cessa com a arquebisbe metropolità de Tarragona en prendre possessió com a primer arquebisbe de l’arxidiòcesi metropolitana de Barcelona (18 juliol).

El Col·legi de Consultors elegeix Mn. Miquel Barbarà administrador diocesà de Tarragona sede vacante (19 juliol – 19 setembre).

El Dr. Jaume Pujol Balcells és consagrat bisbe a la Catedral de Tarragona, i pren possessió com a arquebisbe metropolità de Tarragona i primat de les Espanyes.

IV Jornades de Pastoral (4-5 octubre). “Reflexió entorn del Pla pastoral diocesà”. “Església en estat de missió”.

2005 La Santa Seu aprova les següents modificacions dels propis de l’arxidiòcesi de Tarragona, a petició del Sr. Arquebisbe: A les celebracions de la Conversió de sant Pau i de la Nativitat de la Mare de Déu se’ls assigna el grau de solemnitat (en comptes de “festa”). A la de sant Fructuós, se li concedeix el grau de solemnitat (en comptes de “festa”), a la ciutat de Tarragona (a la resta de l’Arxidiòcesi, festa, com abans)Commemoració del X aniversari del Concili Provincial Tarraconense (Montserrat, 4 i 5 de juny)

El Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol Balcells rep el pal·li de mans del papa Benet XVI en la festa apostòlica de sant Pere i sant Pau (29 de juny)

Any jubilar amb motiu del centenari de la coronació canònica de la imatge de la Mare de Déu de la Serra de Montblanc (2005 – 8 setembre – 2006).

Estimar i servir l’Església, carta pastoral del Dr. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe, en el 1r. aniversari de la seva consagració episcopal i de la presa de possessió de la seu metropolitana de Tarragona (19 setembre 2005)

V Jornades de Pastoral (3-4 octubre). “Presentació de la carta pastoral del Sr. Arquebisbe Estimar i servir l´Església”.“Presentació del Pla Pastoral Diocesà (2005-2008)”.”Qüestions actuals entorn a l´educació i les classes de religió”

2006 Aprovació dels estatuts de la vida eremítica.Inauguració de les noves instal·lacions del Museu Bíblic a la Casa dels Concilis (10 abril, dilluns sant)

Signatura d’un conveni entre Diputació, Ajuntament de Tarragona i Arquebisbat per a la restauració de la catedral. (12 abril)

“La nostra carta sou vosaltres: la portem escrita en els nostres cors” (2 Co 3,2), carta pastoral del Dr. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe, en el 2n. aniversari de la seva consagració episcopal i de la presa de possessió de la seu metropolitana de Tarragona (19 setembre), adreçada als preveres i diaques de l’Arxidiòcesi de Tarragona.

VI Jornades de Pastoral (2-3 octubre). “Museu Bíblic”. “Presentació del nou curs”. “Els testimonis de la fe del nostre presbiteri diocesà”. “L´Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona”.

El dia 24 d’octubre el Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol Balcells, instal·la la seva residència a la planta superior del Palau arquebisbal -fins ara un espai destinat a malendreços-. La resta de l’edifici -remodelat durant els tres darrers anys (2004, 2005 i 2006), per acomodar-lo a les creixents necessitats, normatives legales i noves tecnologies- continua essent, com fins ara, la seu dels diferents càrrecs i organismes de la cúria diocesana.